Waarom is een Fairtrade keurmerk belangrijk?
Yumeko vindt een Fairtrade keurmerk belangrijk om boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden te beschermen en hen een betere plek in de handelsketen te geven.
Impact2 min lezen
Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
Voor 17:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending & retourneren
De kans dat u regelmatig katoen draagt, u zich ermee afdroogt of ertussen slaapt is groot. Het is een van de meest gebruikte stoffen ter wereld. En de populariteit blijft groeien. Waar in 1961 zo’n 10 miljard kilo katoen per jaar werd geproduceerd, is dat in 2011 – 50 jaar later – meer dan 26 miljard kilo katoen per jaar. Dat komt neer op zo’n 3,7 kilo katoen per wereldburger per jaar [1]. De gevolgen daarvan zijn groot.
De productie van gangbaar, regulier katoen heeft nogal wat nadelige gevolgen voor milieu, mens en dier. Om die reden kiezen we bij Yumeko altijd voor gecertificeerd biologisch katoen. In onderstaande blog zetten we kort de verschillen tussen regulier en biologisch katoen voor u op een rijtje.
REGULIER EN BIOLOGISCH KATOEN: WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?
De reguliere katoenteelt beslaat ongeveer 2,3 procent van het bebouwde land, terwijl het 25 procent van alle insecticiden en 11 procent van alle pesticiden gebruikt [2]. Waaronder enkele van de meest giftige en soms kankerverwekkende stoffen. De katoenindustrie is dan ook een van de grootse en meest vervuilende industrieen ter wereld. Voor één t-shirt wordt ongeveer 150 gram aan chemische middelen gebruikt. Voor een dekbedovertrek met sloop gaat het om bijna een kilo [3].
Daarentegen worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt bij biologisch katoen. In plaats van pesticiden gebruikt men andere slimme, natuurlijke oplossingen. Zo worden bijvoorbeeld katoenplanten afgewisseld met linzenstruiken omdat die de luizen minnende insecten aantrekken. Zo hoeven er geen verdelgingsmiddelen gebruikt te worden en blijven de landbouwgrond en het oppervlaktewater schoon [4]. Dat is een stuk fijner voor mens, milieu en dier. Ook de verwerking van regulier katoen brengt grote schade toe aan de wereld. De giftige, soms kankerverwerkende chemicaliën – zoals chloor en formaldehyde - die gebruikt worden voor kleuren, bleken en strijkvrij maken, komen in het milieu terecht en vervuilen de grond, de lucht en waterwegen.
GOTS GECERTIFICEERD KATOEN VAN YUMEKO
Bij Yumeko is alle katoen vrij van dit soort chemische middelen en om daar zeker van te zijn, laten we onze producten keuren door GOTS (de Global Organic Textile Standard). GOTS stelt strenge regels aan biologische landbouw én aan de rest van het proces. Zo is het verboden om gebruik te maken van formaldehyde, wat normaliter wordt toegepast tegen krimp en kreuk [5]. Ook voor de middelen die
gebruikt worden om stoffen te kleuren zijn strenge regels [6].
WELK PERCENTAGE VAN ALLE KATOEN IS BIOLLOGISCH? 10%? 20%? MEER? HET ANTWOORD: 0,7% [7]!
Helaas is op dit moment nog maar een klein percentage van de wereldwijde katoenproductie van biologische oorsprong. Bij Yumeko doen we hard ons best om dat percentage te laten stijgen. Gelukkig zien we over de jaren heen steeds meer bedrijven en consumenten die een verantwoorde keuze maken. Zo is de wereldwijde productie van biologisch katoen in 2018-2019 gestegen met 31% ten opzichte van het jaar daarvoor was [8]. Met uw aankopen bij Yumeko helpt u dit percentage verder te laten stijgen!
[1] FAO-Stat, world production cotton lint (1961-2014): https://www.fao.org/faostat/en/#compare & World Bank, population total (1960-2019): https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL (pagina’s bezocht: dec,2020)
[2] FAO (2015), Measuring Sustainability 130 in Cotton Farming Systems, P.5 en P.14
[3] (2014) KEMI, Chemicals in textiles –risk to human health and the environment, H.4 Chemical Substances in textile articles –release and exposure(P. 33: https://www.kemi.se/global/rapporter/2014/rapport-6-14-chemicals-in-textiles.pdf)
[4] Gespreksverslag India, en voor meer info, kijk bijv: https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/Biointeracties-Plantgezondheid/Ziekten-en-plagen-in-gewassen/Biologische-bestrijding.htm
[5] https://www.cottonworks.com/en/topics/sourcing-manufacturing/finishing/formaldehyde-in-textiles/
[6] https://www.global-standard.org/images/GOTS_Documents/GOTS_Version_6.0_EN.pdf
[7] FAO (2015), Measuring Sustainability 130 in Cotton Farming Systems, P.131
[8] Textile Exchange (2020), Organic Cotton Market Report 2020, p.4 (https://textileexchange.org/wp-content/uploads/2020/08/Textile-Exchange_Organic-Cotton-Market-Report_2020-20200810.pdf)
Yumeko vindt een Fairtrade keurmerk belangrijk om boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden te beschermen en hen een betere plek in de handelsketen te geven.
Impact2 min lezen
Hoewel zijde een prachtig natuurproduct is, is het geen diervriendelijke keuze. Maar wat is zijde precies en wat zijn goede alternatieven? Lees het hier.
Impact
Een van onze bestverkochte kussens zijn gevuld met het natuurlijke materiaal kapok. Maar wat is kapok precies? Lees het hier!
Impact
Elk jaar maken we bij Yumeko een Impact Report, waarbij we duiken in de positieve impact die we hebben gemaakt op het gebied van mens, dier en milieu.
Impact
In onze collectie vind je verschillende soorten wol zoals merino-, kasjmier, yak en alpacawol. Bij Yumeko zijn we dol op wol. We gebruiken het in dekbedden, plaids, kussens en kruikzakken. Bekijk items uit onze wol collectie.
Impact
In het voorjaar van 2022 kreeg Yumeko de B Corp-certificering. Alleen bedrijven die qua sociaal en duurzaam ondernemen aan een hoge standaard voldoen mogen zich officieel B Corp noemen.
Impact
Yumeko heeft een eigen donsrecycling opgezet. Onze ‘Renew' collectie is gemaakt van gerecycled dons. Maar hoe wordt dons precies gerecycled?
Impact
Yumeko en Conscious Hotels hebben de handen ineengeslagen voor een innovatief project om oude donzen kussens te recyclen tot nieuwe donzen kussens.
Impact
Samen met de producent kopen we ons fairtrade en biologisch katoen direct in bij de boer. Dat is goed nieuws voor de boer, maar ook voor het milieu.
Impact
Er zijn gelukkig steeds meer consumenten en producenten die vinden dat we van fast fashion naar slow fashion moeten gaan; duurzame, tijdloze collecties maken die niet belastend zijn voor milieu, mens en dier.
Impact