De voordelen en impact van linnen

Yumeko is dol op linnen. Linnen is namelijk niet alleen een prachtige stof met karakter, het is ook een enorm duurzame stof. Bij Yumeko gebruiken we het voor ons bedlinnen en als vulmateriaal voor onze dekbedden. We zijn continu op zoek naar duurzame stoffen met een kleine ecologische voetafdruk, die bovendien fijn aanvoelen. Linnen past helemaal in dit rijtje thuis. We vertellen u meer over de voordelen, de impact, het productieproces en de keurmerken van linnen. 

VOORDELEN VAN LINNEN 
Linnen heeft een aantal belangrijk voordelen, die maken dat u er heerlijk onder slaapt.  

  • De stof kreukt op een natuurlijk manier, strijken is dus niet nodig. Dat betekent niet dat uw dekbed er onverzorgd uitziet, integendeel: de stof heeft een luxe uitstraling.  
  • Linnen wordt alleen maar mooier en zachter naarmate u het vaker wast. De stof is bovendien kleurvast. 
  • Linnen heeft een hoge slijtvastheid, het gaat langer mee dan katoen.  
  • Linnen ademt. Hierdoor is het lekker koel in de zomer en warm in de winter. Linnen kan 20 procent van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder dat het klam aanvoelt.  
  • Linnen is hypoallergeen en antibacterieel. 

IMPACT 
De ecologische voetafdruk van linnen is heel klein. Het is een duurzame stof. Hieronder zetten we voor u op een rijtje waarom deze stof zoveel duurzamer is en beter voor milieu, mens en dier dan veel reguliere alternatieven. 

  1. Linnen wordt gemaakt van vlas. Vlas is een sterke plant die weinig natuurlijke vijanden kent, zoals insecten of ziektes. Om die reden heeft vlas weinig tot geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Dit zorgt ervoor dat er geen nare bestrijdingsmiddelen in de natuur terecht komen wat natuurlijk weer goed is voor milieu, mens en dier. 
  1. Om vlas te veranderen in linnen, is er zo’n 116 liter blauw water nodig om 1 kilo Yumeko-linnen te maken. Dit is 90% minder water dan nodig zou zijn voor 1 kilo beddengoed van regulier (niet biologisch) katoen. Ook groeit ons linnen in waterrijke gebieden waardoor er minder kunstmatig water gebruikt wordt.  
  1. Het vlas groeit in West-Europa, dit betekent dat de regels en controles op milieubelasting en arbeidsvoorwaarden streng zijn en dat daarnaast de kwaliteit van het linnen erg hoog is. 

PRODUCTIEKETEN 
Het vlas dat wij gebruiken voor onze producten komt uit Europa. Daar groeit het op grote velden, op een bodem met weinig voedingsstoffen. Zandgrond of klei is een fijne ondergrond voor vlas. In Europa wordt het vlas in maart gezaaid en in juli geoogst, oogsten gebeurt machinaal.  

Nadat de planten uit de aarde zijn getrokken, blijven ze een tijd liggen. Door de blootstelling aan luchtvochtigheid en zonlicht, komt de bruikbare vezel los. Boeren draaien de vlas regelmatig, zodat alle vlas gelijkmatig geroot wordt. Zodra het vlas gedroogd is, worden de bruikbare vezels van de rest gescheiden. Het ruwe vlas wordt in een zachte vezel veranderd. Dit proces gebeurt machinaal en wordt ook wel ‘zwingelen’ of ‘hekelen’ genoemd. 

De zachte vezels worden vervolgens gesponnen tot garen. Nadat de garens gemaakt zijn, worden deze geweven tot stoffen en geverfd of gebleekt in de gewenste kleur. Het linnen kan ook ongeverfd en ongebleekt, in de natuurlijke kleur gebruikt worden. De volgorde van weven en verven kan verschillen. En tot slot wordt er beddengoed van de gemaakte stof gemaakt. 

KEURMERKEN 
Linnen krijgt het ‘Yumeko says OK’ keurmerk. We kijken dan naar herkomst, minimale belasting op het milieu en welzijnsstandaarden voor mens en dier. Wordt aan deze voorwaarden voldaan, dan zeggen we: Yumeko says OK. 
 
Een aantal producten van Yumeko heeft geen keurmerk – dit kan verschillende redenen hebben. Het komt onder andere voor wanneer we samenwerken met kleinschalige producenten voor wie de administratie van een keurmerk meer kost dan dat het oplevert. Andere redenen zijn dat er (nog) geen keurmerk voor een duurzaam materiaal bestaat of dat het materiaal op zichzelf al aan onze standaarden voldoet, zodat er wat ons betreft geen keurmerk nodig is.