Hoe lang gaat een topper mee?
Heb je een topper? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de levensduur voor optimaal comfort. Want hoe lang gaat een topper mee? Lees het hier.
Weetjes
✔ Duurzaam en van de hoogste kwaliteit
✔ Het zachtste beddengoed en badgoed
✔ Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
In de wereld van tegenwoordig, waarin we een balans proberen te vinden tussen school, werk, kinderen en al het andere, zijn de meesten al lang blij als ze tegen een uur of 23.00 naar bed kunnen en aan 8 uur slaap komen. Maar is dit ideaal? Hoe verhoudt dit zich tot onze slaapfases? En kun je je slaapcyclus berekenen? Slaapexpert Jessa Gamble onthult hoe een gezonde slaapcyclus er eigenlijk uit zou moeten zien.
Voor we starten met het schetsen van de ideale slaapcyclus, vertellen we je eerst wat je slaapcyclus precies is. Wanneer je slaapt, doorloop je namelijk verschillende slaapfases: de sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Deze fases doorloop je, in dezelfde volgorde, een paar keer per nacht. Heb je alle vier de fases doorlopen, dan heb je één slaapcyclus gehad. Wanneer we spreken van een ‘goede nachtrust’, dan heb je ongeveer 5 keer alle fases doorlopen.
Nu je weet wat een slaapcyclus is en hoe deze is opgebouwd, is een logische vervolgvraag: hoe lang duurt een slaapcyclus? Een normale slaapcyclus duurt zo’n 90 minuten. Maar iedere slaapcyclus verschilt en is onder andere afhankelijk van je leeftijd, gezondheid en slaappatroon. Zo hebben pasgeboren baby’s een slaapcylcus van ongeveer 50 minuten. Ook zal je slaapcyclus korter duren wanneer je met hoofdpijn naar bed gaat of last hebt van een jetlag. Daarnaast kunnen factoren zoals stress, cafeïne- en alcoholgebruik, blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan en je slaapomgeving van invloed zijn op hoe lang en hoe diep je slaapt.
Hoewel we hierboven je hebben verteld over een normale slaapcyclus, is het belangrijk om te weten dat dit is aangepast op de dagindeling van de moderne mens. Want luister je naar de TED Talk van slaapexpert Jessa Gamble, dan kom je erachter dat een gezonde slaapcyclus er wat haar betreft heel anders uitziet.
In haar talk “Our Natural Sleep Cycle” bespreekt ze het belang van onze natuurlijke slaapcyclus en hoe moderne samenleving - met jetlags, een 24-uurseconomie en kunstmatig licht - onze slaapcyclus verstoort. Ze legt uit hoe ons lichaam is afgestemd op een intern ritme dat wordt gereguleerd door onze biologische klok, ook bekend als het circadiane ritme. Ze benadrukt het belang van het begrijpen van en luisteren naar onze biologische klok. Kortom, we zouden onze levensstijl moeten aanpassen aan onze interne ritmes.
Hoe volgens Jessa ons natuurlijke slaappatroon er in de ideale situatie uitziet? “Zonder kunstmatig licht zouden we twee keer per nacht slapen: eerst van 20.00 tot 00.00 en dan van 02.00 tot de zon opkomt. Tussen 00.00 en 02.00 slapen we niet, maar pakken we een meditatieve rust.” In een experiment waarin mensen deze slaapcyclus volgden, ervoeren de proefpersonen dat ze overdag het gevoel hebben meer ‘wakker’ te zijn. Interessant!
Ben je op zoek naar een slaapritme dat voor jou werkt? Je slaapcyclus berekenen gaat niet over één nacht ijs. Het is raadzaam om minstens 5 dagen achter elkaar op dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan, om erachter te komen wat jouw ideale ritme is.
Goed om te weten: het is natuurlijk heel persoonlijk hoe je omgaat met de theorie en adviezen over een slaapcyclus. Volwassenen kunnen onderling al heel veel van elkaar verschillen wat betreft het ideale slaapritme. Maar wat dacht je van kinderen en hun slaapcyclus? Peuters hebben bijvoorbeeld een slaapcyclus van 60 minuten. En die van een baby is zelfs 45 minuten! Vanaf 4 tot 6 jaar ontwikkelt de slaapcyclus zich naar 90 minuten, net als volwassenen.
Bronnen: TED, Marijn Slaap Coach & Hersenstichting
Wij dromen van een wereld waarin iedereen beter slaapt. Dit maken wij waar door duurzaam beddengoed en badgoed van de hoogste kwaliteit te maken. Zo bieden wij jou luxe en zacht beddengoed dat je op weg helpt naar een heerlijke nachtrust. Maar wij informeren je ook graag, bijvoorbeeld door antwoord te geven op vragen als “Bestaat er een ideale slaapcyclus?” en “Hoe lang duurt een slaapcyclus?”
Wil je op de hoogte blijven? Vul dan je e-mailadres in en ontvang de Yumeko nieuwsbrief met leuke acties en kortingen, interessante informatie en nieuwe producten. Voor nog meer updates volg je ons op Instagram!
Heb je een topper? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de levensduur voor optimaal comfort. Want hoe lang gaat een topper mee? Lees het hier.
Weetjes
Veel buikslapers vragen zich af of ze niet beter zonder een kussen kunnen slapen. Maar is dat wel zo goed? Yumeko biedt oplossingen.
Mens
Staat het creëren van een luxe slaapkamer op jouw verlanglijstje? We hebben we 5 tips verzameld voor een chique slaapkamer. Kijk je mee?
Weetjes
Hoewel zijde een prachtig natuurproduct is, is het geen diervriendelijke keuze. Maar wat is zijde precies en wat zijn goede alternatieven? Lees het hier.
Impact
Is slecht slapen bij volle maan een feit of fabel? Goede nachtrust gunnen wij iedereen, dus wij vertellen je er graag meer over. Lees het hier!
Mens
Koude voeten in bed. Vervelend, helemaal als het zorgt voor slapeloze nachten. Wij vertellen je meer over de oorzaken én wat je ertegen kunt doen.
Mens
Hoe kun je je bed het best opmaken? En wat kan je beter laten? Wij vertellen je alles wat je moet weten over je bed opmaken en geven je verschillende bed opmaak ideeën.
Weetjes
Mediteren voor het slapen is een goede manier om sneller in slaap te vallen. Wij vertellen je graag meer en geven 5 praktische tips hoe je dit kunt aanpakken.
Mens
Deze natuurlijke stof, gemaakt van houtpulp, is onvoorstelbaar zacht en heerlijk soepel. Een duurzaam Yumeko materiaal met minder waterverbruik en CO2 uitstoot. Meer weten?
Producten & Materialen
Bekijk een van deze veelgebruikte methodes die helpen bij slaapproblemen van kinderen tussen de 3 en 12 jaar.
Mens