✔ Duurzaam en van de hoogste kwaliteit
✔ Het zachtste beddengoed en badgoed
✔ Ons katoen is 100% biologisch en gecertificeerd
Hoor jij wel eens van je partner dat je de meest vreemde verhalen mompelt gedurende de nacht? Geen zorgen. Je bent niet de enige. Zo’n 5 procent van alle volwassenen praat wel eens in hun slaap [1]. Het grootste deel hiervan is man. Bij kinderen komt het fenomeen nog veel vaker voor. Bijna de helft van alle kinderen babbelt ‘s nachts hele monologen bij elkaar [2]. Maar waarom praten mensen in hun slaap? Wij gingen op onderzoek uit. Onze bevindingen delen we in deze blog.
WAT IS PRATEN IN JE SLAAP?
Praten in de slaap is een vrij onschuldige slaapstoornis waarbij een persoon - hoe kan het ook anders - praat in zijn of haar slaap. Het verschijnsel wordt volgens de officiële termen ook wel somniloquy genoemd. De slaapprater heeft dit over het algemeen niet door en komt er pas achter wanneer een ander er iets van zegt.
Vaak gaat het om onverstaanbaar gemompel dat voor een ander lastig te begrijpen en te verstaan is. De mythe dat je tijdens het praten in je slaap de waarheid vertelt over je grootste geheimen is dan ook niet waar. Jij kunt dus met een gerust hart onder jouw dekbed wegkruipen.
DE OORZAAK VAN PRATEN IN DE SLAAP
Waarom mensen in hun slaap praten, kan met verschillende oorzaken te maken hebben. Zo kan het voortkomen uit stress, depressie, slaapproblemen, consumptie van alcohol, en ziekte [3]. Ook kan het kijken van een spannende, indrukwekkende of emotionele serie of film het praten in de slaap versterken. Heeft één van je ouders er ook ‘last’ van? Dan is de kans groter dat jij ook je mond voorbij praat in je slaap. Het schijnt namelijk genetisch bepaald te zijn.
Er is echter nog een oorzaak waardoor mensen praten in hun slaap. En die bevindt zich in de hersenen. Deze laten twee stofjes vrij wanneer we in slaap vallen, glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB). Wat deze stofjes doen? Simpel. Ze zorgen ervoor dat we als het ware verlamd raken en geen gekke bewegingen kunnen maken in onze slaap. Bij zo’n 95 procent van de bevolking zorgen deze stoffen voor een verlamming van de stembanden. Bij mensen die praten in hun slaap is dit niet het geval. Het gevolg? Kletsen zodra je hoofd het kussen raakt! [4]
DE SLAAPCYCLUS EN PRATEN IN JE SLAAP
‘s Nachts doorlopen we verschillende slaapstadia. Eén daarvan is de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap dromen we en verwerken we de gebeurtenissen van die dag. Het grootste gedeelte van onze slaapcyclus bestaat echter uit de non-REM-slaap (oftewel: NREM-slaap). Tijdens dit stadium rusten we daadwerkelijk uit. Veel praten in je slaap kan voorkomen in beide stadia.
Babbel jij erop los tijdens de NREM-fase? Dan zal dit vaak in het eerste stadium - de overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand - gebeuren. Dit is een bekend stadium. Je ogen draaien langzaam weg en je hebt het gevoel dat je aan het vechten bent tegen de slaap. Er kunnen dan bepaalde aspecten van het ‘wakker zijn’ in je slaap doordringen waardoor je begint te praten.
Praat jij juist vaker tijdens de REM-fase? Dan komen de hierboven genoemde stofjes glycine en GAB om de hoek kijken. Eerder leerde je al dat deze zorgen voor verlamming van je spieren. Jij rent dus niet daadwerkelijk weg wanneer je in de droom achtervolgd wordt. Hebben deze stofjes geen invloed op jouw stembanden en praat je in je slaap? Dan noemen we dat een motorische doorbraak. Je spreekt dan bepaalde zinnen en woorden uit je droom hardop uit [5].
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN PRATEN IN JE SLAAP?
In elk stadium van slapen, is praten dus mogelijk. Over het algemeen geldt: hoe lichter de slaap, hoe begrijpelijker de spraak. De symptomen van praten in de slaap kunnen variëren in zwaarte en tijdsduur. Volgens The National Sleep Foundation zijn er drie zwaarte en tijdsduur criteria waaraan men kan bepalen hoe erg de ‘stoornis’ is:
Zwaarte criteria:
Tijdsduur criteria:
OMGAAN MET MENSEN DIE PRATEN IN HUN SLAAP
Praten in je slaap is dus heel onschuldig. Een behandeling is dan ook niet nodig. De enige persoon die er last van kan hebben? Je bedpartner. Zijn of haar goede nachtrust kan verstoord worden door jouw gemompel. Het kan daarom handig zijn om:
Maak je je ongerust over jouw praat-gedrag of dat van je partner en lossen deze tips niks op? Dan kan je huisarts altijd helpen bij het vinden van een langdurige oplossing. Wellicht is er een onderliggende medische oorzaak te vinden voor het probleem. Als quick fix kun je natuurlijk altijd oordopjes gebruiken.
MEER INSPIRATIE OPDOEN?
Ben je op zoek naar meer weetjes over slapen? Of ben je benieuwd naar de voordelen van slapen? Zoek dan niet verder. Bekijk onze blogs en laat je inspireren.
Geraadpleegde bronnen
[1]. https://sleepeducation.org/sleep-disorders/sleep-talking/
[2]. https://www.brainanddevelopment.com/article/S0387-7604(80)80047-7/pdf
[3]. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12133-parasomnias--disruptive-sleep-disorders